27 juli 2017
blog terug naar overzicht

Wij maken Office-S: Martijn van Weeghel

Vierenhalf jaar geleden streek Martijn van Weeghel met zijn bedrijf Easy-123 neer in het Videolab op Strijp-S. Daarvoor had hij kantoor aan huis. “Ik stond thuis met mijn werk op en ging ermee naar bed. Dat was niet ideaal. Daarom ging ik op zoek naar een kantoorruimte zodat ik werk en privé kon scheiden. Uiteindelijk kwam ik hier terecht. Ik vind het hier geweldig, er heerst een gezellige sfeer en in alle faciliteiten is voorzien. Als ik hulp nodig heb voor mijn bedrijf vind ik die regelmatig bij een Office-S member. Het Videolab is voor mij het hart van Strijp-S.”

Zeven jaar geleden startte Martijn van Weeghel (34) Easy-123. Hij zat destijds in een situatie waar hij kon kiezen: een vaste baan of het ondernemerschap. “Ik ging nadenken over wat ik echt leuk vond om te doen, wat me interesseerde en motiveerde.” Hij werkte al regelmatig met grafische software, zoals Adobe Photoshop. “Mensen klopten regelmatig bij me aan voor hulp. Dan zei ik: kom naast me zitten, dan leg ik je uit hoe het werkt, zodat je het mij nooit meer hoeft te vragen. Zo is Easy-123 ontstaan.”

Cursustraject ontwikkelen

Van Weeghel begon met het ontwikkelen van cursussen voor MS Office, Adobe Photoshop en Adobe Illustrator. “Toen ik voor Easy-123 een brochure moest maken, heb ik me Indesign eigen gemaakt. Ik dacht toen: als ik het mezelf kan leren, kan ik er net zo goed meteen een cursustraject voor ontwikkelen.” Zo gezegd, zo gedaan. Later kwamen daar onder meer Mailchimp en Wordpress bij. “Zo heb ik gaandeweg alle programma’s die ik mezelf heb aangeleerd aan het cursusprogramma toegevoegd. Dat zijn er ondertussen 32.”

Duizend-en-één dingen

Hoewel het Martijns oorspronkelijke idee was om zijn curssisten iets in drie eenvoudige stappen te leren: van beginner naar gevorderde naar expert, is hij van die formule enigszins afgestapt. Hij stelt de klant nu de vraag: 'wat kun je nu en wat wil je leren'. “Er is niemand die alle functies van Photoshop hoeft te kennen. Ik leer de persoon hetgeen hij of zij nodig heeft. Zo kan ik een marketingmanager leren hoe je een tekst in een advertentie aanpast, zodat hij niet meteen een vormgever hoeft in te schakelen, of de secretaresse hoe ze gemakkelijk de nieuwsbrief wekelijks aan kan passen. Dat scheelt vaak een hoop geld.

Bijna dagelijks verzorgt Van Weeghel privétrainingen, waarin hij één-op-één zijn cursist de kneepjes van een specifiek softwareprogramma leert. “Daarnaast heb ik een dertigtal cursussen online staan. Voor een vast bedrag per maand kan men ze allemaal volgen. Deze trainingen zijn breder van opzet en dienen ter uitbreiding van de bestaande kennis, terwijl een privétraining meer ondersteunend is.”

Beste opleider van Nederland

Het harde werken van Van Weeghel heeft ertoe geleid dat Easy-123 in 2015 en 2016 werd uitgeroepen tot ‘Beste opleider van Nederland’. “Dat heeft me gemotiveerd om een nieuwe website te maken en om alles nóg beter te maken. Ik wil alle zelf te kúnnen doen. Kijk, ik geef les over die materie. Dan vind ik dat ikzelf alle kennis in huis moet hebben. Pas dan kom je de problemen tegen waar je klanten ook tegenaan lopen. Hoe meer parate kennis ik heb, hoe beter ik mijn klanten kan helpen.”

Skatepark Area51

Het Videolab is voor hem dan wel het hart van Strijp-S, maar ook Area51 draagt Martijn een warm hart toe. Al 23 jaar doet hij aan inline-skaten. “Niet alleen op straat, maar ook in het skatepark.” Naast eigenaar van Easy-123 is hij bovenal alleenstaande vader. Zijn zoon (4) en dochter (2) voedt hij in co-ouderschap op. “Ook ben ik veel bezig met fotografie en houd ik van reizen. Ik durf wel te zeggen dat ik met volle teugen van het leven geniet.”