8 mei 2018
blog terug naar overzicht

Wij maken Office-S: Festa Solutions

Als moderne pioniers trokken de broers Jeroen en Frank de Bruijn in 2009 als een van de eersten in het Videolab. En nu, bijna tien jaar later is hun bedrijf Festa Solutions deze locatie ontgroeit. Voordat ze naar de nieuwe Brainport Industry Campus (BIC) verhuizen, strikten we Jeroen nog snel voor deze rubriek.

“Vroeger kon ik hier het paard onder het raam parkeren, maar tegenwoordig lukt dat niet meer”, schetst Jeroen op eigen wijze de toegenomen bedrijvigheid in Videolab. Dat was wel even anders toen Festa Solutions hier bijna tien jaar geleden startte. “Er was volop ruimte beschikbaar, tegen aantrekkelijke prijzen en per maand opzegbaar. Strijp-S heeft zich geweldig ontwikkeld, heel erg mooi om te zien, maar voor ons voldoet het helaas niet meer. Op BIC komt de hele hightech maakindustrie samen. Dat zijn onze klanten, dus daar moeten wij ook zitten.”

 

Nabootsing van de toekomstige werkelijkheid

Festa Solutions maakt high level controlesystemen. “Samen met twee gespecialiseerde partners, Cordes en Unit 040, ontwikkelen we diverse soorten software voor de aansturing van fabrieken en machines, ondergebracht in een nieuwe venture Softwareport (www.softwareport.eu). Het gedrag van bijvoorbeeld een nieuw te produceren machine nagebootst en op een virtueel platform gevisualiseerd.” Met het steeds groter en complexer worden van systemen wordt deze aanpak volgens Jeroen in de toekomst steeds belangrijker. “Zonder zo’n visualisatie is het heel moeilijk een beeld te vormen of de machine correct werkt. Op het platform kan bijvoorbeeld een veiligheidsfunctionaris virtueel om de machine lopen en controleren of alles in orde is voordat de peperdure productie wordt gestart.”

Met andere woorden: je ontwikkelt eerst je gehele aansturingssoftware in een fabriek en vervolgens test je dat op een virtueel platform. Hierdoor kunnen andere belangrijke functionarissen (zoals een constructeur, onderhoudsmonteur, een veiligheidsfunctionaris, fysicus, enz.), die geen verstand hebben van softwarecode, wel direct beoordelen of het gedrag van een bepaalde machine juist is en/of goed geconstrueerd. Doordat je eerst je software (de SMART) en daarna pas de hardware ontwikkelt, draai je het ontwikkelproces compleet om. Belangrijk, want daar ligt niet alleen het geld dat bespaard en verdiend kan worden, maar op deze manier van software ontwikkelen kan de alsmaar exponentiële complexiteit van machines en systemen het hoofd worden geboden.

Een nieuwe start in smart industry

Voordat de beide broers zich op de wereld van de zogenaamde smart industry stortten waren ze actief in het ontwikkelen van financiële administratieve systemen. “In het kort bouwden we grote complexe maatwerkapplicaties voor bijvoorbeeld een polisafhandelingssysteem voor verzekeraars of een platform voor makelaars voor het managen van woningtaxaties. Toen kwam de crisis en lag de hele financiële wereld op zijn gat. We moesten onszelf opnieuw uitvinden. Juist in die periode kwam smart industry op stoom. Ik begreep al snel dat dit precies ons domein is: het maken van geïntegreerde applicaties die data opvragen, verwerken en vervolgens distribueren. Een groot braakliggend terrein en een revolutionaire verandering waarin software steeds meer de bepalende rol van hardware overneemt.”

Inmiddels mag Festa Solutions grote organisaties tot hun klantenkring rekenen. Bij een groot bedrijf dat transportsystemen voor interne logistiek levert wordt een uitgebreide pilot uitgerold. “We hebben nu nog geen concurrentie omdat de integratie van 3 totaal verschillende domeinen van High Level, Embedded en Simulatie nog niet gedaan wordt.. Dat doen wij.” Als de broers achter Festa Solutions straks voor de laatste keer de deur in Videolab achter zich sluiten, is dat met gemengde gevoelens. Hoewel het een logische vervolgstap is die Festa Solutions midden in de hightech maakindustrie plaatst, is het jammer het Videolab achter te moeten laten. “Vooral de gezelligheid, laagdrempeligheid en de vele activiteiten die worden georganiseerd zullen we gaan missen.”

Wilt u meer informatie over Festa Solutions? Bezoek dan de website. www.festa-solutions.com